Jak przygotować tradycyjny kolumbijski napój Avena?

Kika dni temu miałem okazję spróbować tradycyjnego kolumbijskiego napoju Avena.

Dzisiaj napiszę, co jest potrzebne i jak go przygotować.

 

Składniki :

½ szklanki płatków owsianych

4 szklanki mleka

1 szklanka wody

1 laska cynamonu

Szczypta zmielonych goździków

3½ łyżki cukru

 

Przygotowanie :

Wlej do garnka średniej wielkości wodę, mleko i wsyp płatki owsiane. Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając drewnianą łyżką.

Dodaj cynamon, zmielone goździki, cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zdejmij garnek z palnika i pozwól mu ostygnąć. Umieść mieszaninę owsianą w misce i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Usuń pasek cynamonu, umieść mieszaninę w blenderze i mieszaj przez 2 minuty.

Dodaj więcej wody, jeśli chcesz bardziej płynnej konsystencji.

Podawaj na zimno.

 

 

https://www.facebook.com/blogprzybysza

https://www.instagram.com/blogprzybysza.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *